Ja, du så det med en gang. Her er det en drøy skrivefeil, og det i overskriften på artikkelen. Vel, skrivefeil forekommer hele tiden og kan skje selv den beste av oss. Her er feilen laget med vilje, men i de fleste tilfeller er skrivefeilene ikke tilsiktet. Det er derfor viktig med korrektur både en, to og tre ganger. Og selv etter å ha lest korrektur mange ganger, kan man oppleve at det sniker seg inn en leif her og der. Det er ikke verdens undergang, men nok til at man ligger søvnløs en gang i blant.
Hva er korrektur? Korrekturlesing er ikke akkurat en lystbetont jobb, men veldig viktig. Les nøye igjennom teksten, sjekk at alle ord er skrevet riktig. De fleste programmer, som Microsoft Word og Google Docs, har rettskrivningshjelp som viser alternative ord og skrivemåter. Man ser enkelt om ord er understreket i teksten. Det programmene ikke kan hjelpe med er om det man har skrevet gir mening, og om setningsoppbygging er gjort på en god måte. Det er det helt og holdent du som skriver som kan gjøre. Så pass på at det du skriver gir mening for de som skal lese teksten også, og se gjerne over og tenk at det kan være nødvendig å omformulere setninger i enkelte tilfeller.
Har du skrevet en tekst som skal brukes i en annonse, en rapport, en artikkel eller i et magasin, kommer den til å danne grunnlag for å lage et design. Det er veldig praktisk for den som skal brekke om teksten til et layout, om man skriver hva som er heading, informativ tekst, ingress og brødtekst og billedtekster, selv om dette gir seg selv i stor grad. Det er uansett til hjelp for den som brekker om. Noen ganger trekker man også ut deler av teksten som skal brukes til sitater i layoutet for å bryte opp og for å forsterke et budskap. Marker eller trekk ut dette av teksten, slik at den som jobber med designet ser hva som er tenkt. Billedtekster bør markeres med navnet på bildefilen.
Se også vår artikkel om brosjyredesign her!
Når teksten er satt i en layout, kommer det gjerne en PDF i retur for korrektur. Sjekk da at all tekst er med, og at den er brukt riktig. Det er når man ser teksten satt i layout man gjerne ser muligheter for endringer og ofte kan man trenge å omformulere tekst. Det kan også være hele avsnitt som bør bytte plass, eller det kan være man ser at det er to anslag mellom ord som burde vært fjernet. Som du sikkert skjønner kan man spare mye tid og penger på å levere gode korrekturleste tekster før man sender det fra seg til grafiker. Det er mange ganger der de store kostnadene kommer, fordi man ikke har vært nøye nok i forkant av leveransen.
I våre dager er det sjelden man får korrektur på print, de aller fleste bruker i dag Adobe Acrobat. Det er flere verktøy i Acrobat for korrektur, men mest brukt er gule lapper. Skriv det du ønsker endret, og plasser der du ønsker det skal gjøres. All korrektur blir en liste som grafikeren kan bruke for å gå igjennom dokumentet. Store endringer i teksten vil ha innvirkning på layouten og designet, og man må da få nok en PDF i retur for godkjenning. Sjekk nøye at alle endringene er gjort.
Når ting er trykket eller hugget i stein, er det for sent å lese korrektur, så vær sikker på at alt er helt riktig når du sender til trykk. Når det gjelder digitale løsninger, kan man endre selv om det er publisert på nettet. På bildet over ser man et eksempel på hvor galt det kan gå når man ikke leser korrektur før man setter ting i produksjon.
Lurer du på spesifikke ord eller uttrykk kan du få tips til korrekturen hos Språkrådet.
Klikk her for å sende en melding til vår tekstforfatter, eller send en melding i skjemaet under.