Det er kanskje lettere å starte med hva SEO står for.
S = Search
E = Enginge
O = Optimization
Eller søkemotoroptimalisering på norsk. SEO er altså å legge til rette for søkemotorer på alle mulige måter så Google (eller andre søkemotorer) finner din side, ditt produkt eller din tjeneste.
SEO består av mange detaljer og er et ganske komplekst sammensatt bilde (derfor puslespillet over). For å gjøre det litt enklere å forstå har vi laget denne guiden som forklarer hva SEO er og hvorfor SEO er viktigere enn du kanskje har tenkt. Nedenfor vil du finne noen vanlige uttrykk du garantert vil komme borti når du starter å jobbe aktivt med SEO.
Å analysere kan innebære litt forskjellige ting, som for eksempel konkurrentanalyse eller sjekk av nettsidens status. Å starte med en grundig SEO analyse som tar for seg flere slike aspekter er et viktig første steg på veien. Etter en analyse har man svarene man trenger for å lage en god strategi. Les vår artikkel om SEO analyse her.
Det finnes mange analyseverktøy og funksjoner. Innsikten man får fra disse verktøyene er til uvurderlig hjelp i arbeidet med SEO. Man kan undersøke hvor mange som søker på et ord i måneden, hvor sterk konkurranse det har, hvem konkurrentene er, og hvordan man skal klare å havne blant de øverste posisjonene i søkeresultatene. Analyseverktøy kan også scanne hele nettsiden og finne hver eneste lille feil. Dette har stor betydning for om Google foretrekker din side. En side uten feil vil alltid bli foretrukket fremfor en side med feil. Dette gir utslag i posisjoneringen i søkeresultatene (sammen med andre faktorer). Blant de mest populære analyseverktøyene, som vi anbefaler, har vi Ahrefs og Semrush.
Autoritet, også kalt Domain Authority eller Domain Rating er en nettsides status og har et tall fra 0 - 100. Gjennomsnitt i verden er mellom 40 og 50. Denne rangeringen vil ikke nødvendigvis hjelpe nettsiden opp på førsteplass i søkeresultatene, men gir en god indikasjon på om man gjør ting riktig. Vil du lese mer har Codedesign en god artikkel om akkurat dette.
Backlinks er på mange måter det samme som en anbefaling. Du får en backlink når en annen nettside enn din egen lager en link til din side. Dette blir en en form for anbefaling. Om man klarer å få mange gode linker fra andre respekterte nettsider vil man score godt på det. Dette finnes det egne strategier for, og sider med mange backlinks vil ha større mulighet til å klatre høyt opp i søkeresultatene. For eksempel: Har du en side som handler om vær eller værstasjoner vil du score høyt om du får en backlinks fra anerkjente yr.no. Det blir vesentlig mer sannsynlig at din side vil rangere høyere hos Google fremfor andre sider (uten backlinks). Mer nysgjerrig på hva backlinks er?
Backlinks er en ekstern lenke, en lenke som går fra din nettside og til en annen. Interne lenker er det motsatte; lenking kun innenfor din egen side. Men hvorfor er det viktig? Interne lenker vil sørge for å forsterke dine sider eller artikler og vil hjelpe Google å forstå hvilke nøkkelord eller emner som hører sammen. Det betyr at også intern lenking er en rangeringsfaktor. Ved å lenke artikler som hører sammen til hverandre vil søkemotorene lettere forstå hva din bedrift gjør og lettere kunne anbefale den når noen søker etter din tjeneste.
Dette handler om internetts søkemotorer. Google, Bing og andre søkemotorer har en rekke roboter som "støvsuger internett" for informasjon. Dette blir laget som en indeks (derav indeksering) eller innholdsfortegnelse. Tiden det tar etter publisering av en ny side eller artikkel til den er indeksert kan variere. Man kan også velge at siden ikke skal indekseres om innholdet skal vises men ikke bli funnet via søk.
Det er mulig å sammenligne internett med et bibliotek. Google er bibliotekaren som ønsker å hjelpe alle kundene med å finne det rette innholdet for sitt bruk. For at Google skal velge din side som den mest relevante i søkeresultatene, må innholdet ditt også være det mest relevante ift. hva folk søker på. Du må med andre ord vite hva folk søker på innen din bransje og løse søkerens behov for informasjon.
Eksempel:
La oss si at du selv søker på: "Hva er SEO?" Google vil på noen få millisekunder sortere og anbefale de mest relevante sidene for deg. Internett er verdens største oppslagsverk og det er innhold som er nøkkelen. Godt innhold. Innholdsmarkedsføring er markedsføring med kvalitetsinnhold som målgruppa faktisk ønsker. Det kan være underholdende, løse et problem, informere osv. Lager du mye og godt innhold vil du på sikt fremstå som en aktiv og seriøs tilbyder av en tjeneste eller et produkt, og de besøkende vil like deg. Google vil belønne deg for denne langtidsjobben med bedre rangering i søkeresultatene.
Nøkkelord er virkelige spennende saker. Hvor mange søker på din tjeneste eller produkt per måned? Finnes det synonyme ord du ikke har tenkt på som konkurrenten bruker? Her kan det komme overraskelser. For å finne nøkkelord bruker vi analyseverktøy for å kartlegge konkrete ord eller for å "spionere" på hva konkurrentene bruker. Det er egne teknikker for å fremme nøkkelord for å få best mulig plassering i søkeresultatene. I denne artikkelen er hovednøkkelordet "Hva er SEO?". Kanskje var det akkurat det du søkte på?
Sekundære nøkkelord er ord som har tilknytning til hovednøkkelordet og som forsterker innholdet ved å bruke disse. Det kan være lettere med et eksempel: La oss si du er en leverandør av fliser og skal skrive en artikkel om å pusse opp bad. Hovednøkkelordet kan være "oppussing bad". De sekundære nøkkelordene vil da være "fliser bad, baderomsgulv, legge fliser" osv. I dette tilfellet finnes det 366 sekundære nøkkelord. Om man får med en del av dem i teksten vil de forsterke hovednøkkelordet og artikkelen som helhet. Den blir mer relevant fordi vanlige søkeord i forbindelse med oppussing av bad er med i artikkelen. Dette er en vanlig fremgangsmåte når man lager søkemotoroptimalisert tekst.
Hastighet er en viktig rangeringsfaktor og vi ser at svært mange nettsider har behov for oppdateringer eller endringer for å bedre hastigheten. Det handler jo også om brukeropplevelse. Tar det lang tid å få opp innholdet du søker på, mister du kanskje tålmodigheten og går ut fra siden. Sider som fungerer godt og er raske å navigere rundt på, vil holde lenger på besøkende enn trege sider. Det blir et irritasjonsmoment for de som besøker siden. Vet du hvor rask din side er på maskin eller på mobil?
Brukeropplevelse er et viktig våpen for å få din målgruppe til å like nettsiden din. Det kan gi deg backlinks og tilbakevendende trafikk. Opplevelsen av en nettside kan gå på alt fra godt og variert innhold som tekst, video, guider etc. til mer funksjonelle ting som kontaktskjema, betalingsløsning osv. Design og bilder er også en del av brukeropplevelsen. Hastighet, som ble nevnt over, er definitivt en del av brukeropplevelsen. Faktisk så er dette noe også Google analyserer, så det er verdt å bruke tid for å optimalisere for brukeropplevelsen.
Konvertering er et interessant kapittel både for nettbutikker og andre bedriftssider. Uavhengig av bransje vil man gjerne bli kontaktet, få en timebestilling eller selge produkter. Når det kommer til konvertering, går dette både på det funksjonelle og på brukeropplevelse og design. For at noen skal kontakte deg er det viktig at nettsiden og innholdet appellerer til målgruppa. Deretter må det være enkelt å finne et kontaktskjema, en chat eller en annen form for kontaktinfo. Kontaktskjema med flere enn fem utfyllingsfelt gjør at man mister noen prosent av de som faktisk vil kontakte deg. Knappefarger og funksjon er også viktig for å få en besøkende til å gjennomføre en handel. Er betalingsløsningen innviklet og med mange steg, kan det være at betalingen avbrytes. Og med en anonym knappefarge som svart eller hvit kan det være at den potensielle kunden ikke legger merke til kjøpsknappen i det hele tatt.
Ettersom vi har nevnt brukeropplevelse, som også kalles "On Page SEO", er det naturlig å nevne Off Page SEO. Dette er alt som skjer utenfor nettsiden. Å skaffe backlinks er trolig den største og mest populære taktikken innen off page seo. Men det finnes mange andre grep man kan gjøre, og her kommer tradisjonell markedsføring til sin rett. PR, stunts og andre aktiviteter som sørger for trafikk inn til nettsiden fungerer fortsatt godt - gitt at det er gjort riktig. Ofte kommer en god del av trafikken til nettsider via sosiale medier, så en god strategi for sosiale medier med hyppig publisering er i de fleste tilfeller fornuftig for å øke trafikken.
Det tekniske på en nettside er alt på baksiden som man ikke ser. Like fullt er det blant de viktigste rangeringsfaktorene. Det er her det legges opp så hastigheten blir god, så strukturen på siden er naturlig for Googles roboter og flere andre parametere. Ved en analyse vil man ofte avdekke en del feil som går på et tekniske. Ved å rette disse, vil man legge til rette for høyere autoritet og bedre rangering.
Rangering har vært nevnt en håndfull ganger i teksten hittil, og det er som du ser mange brikker i puslespillet som avgjør hvordan din nettside rangerer. Det skal være over 200 ulike faktorer som avgjør hvilke sider som topper søkeresultatene. Det er få tilfeldigheter når søkerobotene avgjør hvilke sider som er de mest relevante. Det er mange som tenker at en nettside er ferdig og velfungerende så fort den er publisert, men sannheten er ofte en annen. Jevnlig optimalisering og publisering av innhold er viktig for å få trafikk inn til siden.
Hvorfor vil man til topps i søkeresultatene? Se på bildene under for å få en pekepinn:
Ja takk begge deler! Enkelte nettsider klarer å jobbe opp så mye trafikk at de kan genere inntekter på trafikken via annonser, og for noen er det målet. For de fleste andre dreier det seg om spesifikke bransjer eller nisjer der nettsiden/nettbutikken har et spesifikt publikum, og man ønsker å oppnå et salg eller informere om en tjeneste. I disse tilfellene er det viktigste å finne mer relevant trafikk innen denne målgruppa. Felles for de fleste nettsider er uansett at det må jobbes med innhold over tid, med en plan i bunn for å sørge for både mye og riktig trafikk. Se modellen under som forklarer reisen fra første møte til konvertering.
Vi anbefaler alltid våre kunder å starte med en SEO-analyse for å kartlegge alt fra A til Å. Det er ofte overraskende mye forbedringspotensiale å finne! Det høres sikkert litt negativt ut, men jo mer man kartlegger og finner, jo større er mulighetene for å klatre mot toppen av søkeresultatene. Etter en grundig analyse vil man ha gode svar på hvor man bør begynne, og kan legge en langsiktig strategi. SEO handler om å bygge stein på stein over tid.
Hvem kan hjelpe deg å gjøre din nettside optimalisert for søk? Det finnes ulik fagkompetanse som du vil ha bruk for for å optimalisere nettsiden din.
Mye kan også læres og gjøres av ansatte i bedriften på sikt.
Legger strategier og har overordnet ansvar for det store bildet. Ansvar for godt og riktig innhold, optimalisering av nettsiden etc.
Analyserer nettsidens status, utfører konkurrentanalyse og ser på nøkkelord og innhold. Følger med på trafikk, indeksering og brukeradferd på nettsiden.
Jobber med det tekniske på nettsiden og kan reparere feil og gjøre nettsiden raskere og enklere å bruke. Kan utvikle spesielle funksjoner og optimalisere for brukeren.
UX står for User Xperience eller brukervennlighet: Designeren kan analysere nettsiden og teste at skjemaer fungerer som de skal, at knapper har riktig farge og at det er enkelt nok å navigere på siden for å komme dit man vil. Designeren sørger for bilder og design i tråd med bedriftens profil, og at designet treffer målgruppa.
Produserer kvalitetstekst som kan være inspirerende, informativ eller selgende.
God tekst sørger for at de besøkende ikke mister interessen, og forlater nettsiden.
Om du søkte "Hva er SEO?" og har lest denne guiden, så håper jeg du sitter igjen med litt mer informasjon enn du startet med. Og at det var noe interessant du kan ta med deg videre. Vi vil gjerne motta spørsmål om det er noe du lurer på. Kanskje vi kan skrive en artikkel om nettopp det!
Ønsker du å få utført en analyse av din nettside for å avdekke muligheter for din bedrift, eller se på en strategi for økt trafikk, vil vi gjerne hjelpe deg!
Kontakt med oss på hei@driftreklame.no eller tlf.: 959 12 449